תגובות חזותיות מעוררות: מחקר מקרה ילין-שוולר

תוכן עניינים

רקע כללי

המאמר עוסק במחקר שביצעו ד”ר אנדרו ילין, פסיכולוג קליני, וד”ר תומס שוולר, נוירולוג ופרופסור לנוירולוגיה באוניברסיטת קליפורניה בסן דייגו. השניים חקרו את תסמונת אירלן (Irlen Syndrome – IS) באמצעות טכנולוגיה מתקדמת של תגובות חזותיות מעוררות (Visual Evoked Responses – VER). VER היא שיטה למדידת פעילות נוירו-אלקטרית במוח בתגובה לגירויים חזותיים והיא חלק ממערכת הערכה מקיפה הנקראת DESA® (Digital Electrophysiological Signal Assessment).

אפקט ילין-שוולר בתסמונת אירלן

אצל אנשים ללא תסמונת אירלן, גירויים חזותיים מעובדים במוח בטווח זמן של 130-150 אלפיות השניה. בתום תהליך העיבוד, המוח חוזר למצב מוכנות לקליטת גירוי נוסף סביב 200 אלפיות השניה.

לעומת זאת, בקרב אנשים עם תסמונת אירלן, תהליך זה מופרע. מופיעה תגובת יתר מוקדמת, הנקראת “אפקט ילין-שוולר”, אשר מתרחשת כבר בין 30-60 אלפיות השניה לאחר הגירוי. עוצמת תגובה זו היא בין 3 ל-9 סטיות תקן מעל הממוצע, דבר המעיד על רגישות חריגה לגירויים חזותיים.

בנוסף, לאחר תגובת היתר הראשונית, ישנה תקופת השהיה משמעותית שבה עיבוד המידע הופך לפחות יעיל, עם ביצועים נמוכים ב-3-6 סטיות תקן מהממוצע. המוח משלים את העיבוד רק בטווח של 400-500 אלפיות השניה – פרק זמן שבו מוח רגיל כבר היה מוכן לגירוי הבא.

מצב זה דומה לאפקט של פלאש מצלמה: כשהעין “נחשפת” לאור חזק, לוקח זמן רב להתאוששות ולחידוש התפקוד הרגיל. אצל אנשים עם תסמונת אירלן, תופעה זו מתרחשת באופן מתמיד, מה שמוביל לעייפות, מתח חזותי, כאבי ראש ותסמינים נוספים המאפיינים את התסמונת.

הבעייתיות בזיהוי אפקט ילין-שוולר

המחקרים המסורתיים שבחנו תגובות חזותיות התמקדו בממוצעי פעילות ולא בניתוח מפורט ברמת אלפית השניה. כתוצאה מכך, תופעת ילין-שוולר לא זוהתה עד למחקר זה.

השפעת עדשות אירלן על הפעילות המוחית

עדשות אירלן, המותאמות אישית ללוקים בתסמונת, מסייעות להפחתת גובה תגובת היתר הראשונית ולשיפור קצב ההתאוששות של המוח. השימוש בעדשות מזיז את תהליך העיבוד “שמאלה” בגרף הפעילות, מה שמאפשר למוח להתאפס מהר יותר ולהפחית את העומס.

מסקנות המחקר

הממצאים מצביעים על קיומן של ראיות נוירו-אלקטריות אובייקטיביות לקיומה של תסמונת אירלן ולהשפעתה על פעילות המוח. עם זאת, נדרשים מחקרים נוספים להעמקת ההבנה ולפיתוח אסטרטגיות טיפול מתקדמות.

חשיבות הטכנולוגיה

מערכת DESA®, שעליה התבסס המחקר, עומדת בסטנדרטים המדעיים הגבוהים ביותר ומשמשת גם בהליכים משפטיים להוכחת ראיות. מחקר זה תורם להבנתנו את תסמונת אירלן ואת הדרכים היעילות לטפל בה.

קישור למחקר המלא באנגלית

VISUAL EVOKED RESPONSES: YELLEN-SCHWELLER EFFECT 

למה לסבול? יש פתרון!

הבהרה משפטית

 המידע והתכנים המופיעים באתר זה נועדו לשם אספקת אינפורמציה כללית בלבד ואינם בגדר המלצה, עצה רפואית, חוות דעת מקצועית או תחליף להתייעצות עם מומחה על בסיס אישי ופרטני. מטרתם של התכנים הכתובים באתר היא לסייע בידי המעיינים בו ולהרחיב את בסיס הידע שלהם בנושאים המובאים בו טרם הפנייה למומחה הרלוונטי.

צרו איתנו קשר

השאירו פרטים ואנו ניצור אתכם קשר בזמן הקרוב

דילוג לתוכן