שלג חזותי (ראיית השלג) – הסבר הסימפטום ודרכים להתמודדות

תוכן עניינים

שלג חזותי - כיצד זה נראה

שלג חזותי (Visual Stress Syndrome – VSS) הינו אתגר נוירולוגי מורכב, המוכר גם במושג ראיית שלג

שלג חזותי היא הפרעה נוירולוגית נדירה אצל מבוגרים וילדים המתרחשת בדרך כלל במקביל לתסמינים חזותיים ונוירולוגיים כגון:

1. רגישות לאור ובעיות בעיבוד חזותי: אנשים החווים ראיית שלג סובלים מרגישות גבוהה לאור חזק, וחשים בתופעה בעת או לאחר חשיפה לאור חזק.

2. קשיים בראייה בתאורה נמוכה או בלילה. שינויים בתנאי התאורה, בעיקר בתאורה נמוכה או בשעות הלילה, יכולים להגביר את התופעה.

3. אפקטים חזותיים נוספים: בנוסף לסימפטומי ראיית שלג, אנשים עשויים לחוות תופעות חזותיות אחרות כמו FLOATERS (חוטים שחורים קטנים שזורים בשדה הראייה), טינטון (צלצולים באוזן), מיגרנות ופלינופסיה (התמדה של תמונה חזותית לאחר סיום האובייקט).

עוצמת האפקטים החזותיים בתסמונת שלג חזותי אינה אחידה, היא מדורגת. ישנם הסובלים מהתופעה במידה מועטה, אחרים במידה בינונית, רבה ועד חמורה. ישנם אנשים שתופעת ראיית השלג קיימת אצלם גם כשעיניהם עצומות.

היכרות ואבחון שלג חזותי (VSS)

 

עד לאחרונה, הקהילה הרפואית התייחסה למקרים של שלג חזותי, כתסמין של מיגרנה, ולא כבעיה בפני עצמה – שלג חזותי. 

ההבנה כיום היא היא שמקור התופעה אינו  כלל בעיניים, אלא בעיבוד המידע במרכז הראייה שבמוח.

הגורמים המדויקים להתפתחות שלג חזותי, או בשמה האחר ראיית שלג, עדיין  אינם ידועים . בשנים האחרונות  ישנם מחקרים התורמים להבנת התופעה. מכיוון ששלג חזותי הוא מצב חדש יחסית ולא לגמרי מובן, אין כיום טיפול סטנדרטי עבורה. עם זאת ישנם אנשים הנעזרים בתרופות או התערבויות אחרות המכוונות למצבים הבסיסיים, כגון: מיגרנות או חרדה. אחרים עשויים למצוא הקלה מהימנעות מטריגרים, כמו: אורות בהירים ומצבי לחץ. ישנם אלה שמתמודדים  עם הקושי בעזרת תרגול טכניקות הרפיה.

למה לסבול, יש פתרון! >>

שלג חזותי - על התופעה

אפשרויות טיפול בתופעת ראיית שלג (VSS)

ישנן מספר גישות ואפשרויות המסייעות לאנשים עם סימפטום שלג חזותי:

1. טיפול במחלות רקע: במידה וישנן תופעות נוספות, כמו מיגרנות או חרדה, לצד ראיית השלג, ייתכן שהטיפול בהן עשוי להפחית את התופעה.

2. סביבה: הימנעות ממקורות אור חזקים או מצבי לחץ יכולה להקל על הסימפטומים.

3. עדשות צבעוניות – מסננות צבע של אירלן

"רק בגיל 14 הבנתי שלא כולם רואים נקודות לבנות באויר כמו שלג. זה היה כששאלתי חברה שישבה לידי בכתה אם גם היא רואה את הנקודות הלבנות באוויר. היא הסתכלה עלי נדהמת ואמרה : לא..."

מחקר שנעשה בנושא שלג חזותי, בשנת 2019 במחלקת עיניים והמחלקה לנירולוגיה במרכז רפואי הלל יפה, חדרה ובשיתוף עם הפקולטה לרפואה סאקלר, אוניברסיטת תל אביב, מצא כי משקפים מסנני צבע מביאים לשיפור בקרב 92% מקרב הנבדקים במחקר

״נמצא כי משקפיים עם פילטר צבעוני (2) *כגון משקפי ארילן, מפחיתים את התסמינים. שנים־עשר מטופלים ניסו משקפיים עם פילטרים צבעוניים שונים, ו–92% מהם דיווחו על שיפור בתסמינים בעקבות הרכבת משקפיים אלו. שילוב הצבעים שלפי המטופלים הניב את השיפור המשמעותי ביותר היה צהוב–כחול (83%). ידוע כי הצבע הצהוב–כחול מפעיל את המסלול העצבי הרשתי, ה–cellular-konio, אולם לא ברור אם ההקלה בתסמינים, נובעת מהפעלה של מסלול זה או מחסימה של הצבע האדום, המפעיל את המסלול ה–cellular-parvo״ 

קישור: לקריאת המחקר המלא בנושא

שלג חזותי ומשקפיים מסנני צבע בשיטת אירלן

גישה מבטיחה נוספת כוללת אבחון עומס חזותי והרכבת משקפי אירלן עם מסנני צבע. משקפיים אלה נעשים בהתאמה אישית ועשויים לסייע בהפחתת תסמיני שלג חזותי, רגישות לאור ומיגרנות.
התאמת עדשות משקפיים מסננות צבע, מאפשרת את וויסות פעילות המוח בקליפת המוח החזותית, ועל ידי כך יכולה להפחית את ראיית השלג עבור אנשים מסוימים.
משקפיים עם עדשות מסננות צבע המותאמות באופן אישי, יכולים בו בזמן לתת מענה גם לבעיות קשורות כמו: רגישות לאור, מיגרנות וחרדה. (1)
גם אם משקפיים אלה לא יפתרו לחלוטין את ראיית השלג, הן יפחיתו את התופעה משמעותית ולכן מומלץ לבצע בדיקת התאמה ושיפור איכות החיים.

למה לסבול, יש פתרון! >>

שלג חזותי - מה זה

כיוונים לעתיד

ראיית שלג היא תחום מחקרי פורה שמתקדם באופן נרחב, ויש תקווה שטיפולים יעמדו לרשותנו בעתיד לשיפור איכות החיים של אנשים שסובלים מהתופעה המרתקת הזו.

הערות:

(1) ראיית שלג: סקירה מעמיקה

(2) תוספת העורך. לקובץ המקור

הבהרה:

מאמר זה מיועד לצורכי מידע ואינו תחליף לייעוץ רפואי מקצועי.

למה לסבול? יש פתרון!

הבהרה משפטית

 המידע והתכנים המופיעים באתר זה נועדו לשם אספקת אינפורמציה כללית בלבד ואינם בגדר המלצה, עצה רפואית, חוות דעת מקצועית או תחליף להתייעצות עם מומחה על בסיס אישי ופרטני. מטרתם של התכנים הכתובים באתר היא לסייע בידי המעיינים בו ולהרחיב את בסיס הידע שלהם בנושאים המובאים בו טרם הפנייה למומחה הרלוונטי.

צרו איתנו קשר

השאירו פרטים ואנו ניצור אתכם קשר בזמן הקרוב

דילוג לתוכן