רגישות לאור או פוטופוביה, היא מצב של רגישות הגורמת לאנשים להימנע משהיה באורות בהירים וחזקים, כמו מנורות ניאון או לד בהיר, ומקשה על השימוש במחשבים.
רגישות לאור קשורה במקרים רבים למיגרנה, לחבלת ראש טראומטית ולתסמונת העין היבשה.
מקור נוסף ומשמעותי הגורם לרגישות לאור או פוטופוביה הוא ליקויים בתפקודי הראיה כמו:
קשיים במיקוד ראיה ועומס חזותי, (אירלן) הנגרם, בין היתר, מכך שהמוח אינו מעבד בצורה יעילה אחד או יותר מהצבעים (אורכי הגל) בקרן האור.
רגישות לאור יכולה להיות גם איתות למחלות או להיפרדות רשתית ולהפרעות שנגרמות כתוצאה מעדשות מגע. כמו כן, היא יכולה להופיע כתופעת לוואי לנטילת תרופות מסוימות.
מה ההבדל בין רגישות לאור לפוטופוביה?
קיימת שונות ברגישות לאור בקרב האנשים. השוני ברגישות בא לידי ביטוי הן בסוג האור אליו רגישים והן בעוצמת הרגישות/הסינוור. ישנם כאלה הרגישים בעיקר לאור שמש, אחרים רגישים לאורות ניאון ולד בהירים ויש כאלה שדווקא אור צהוב מאוד מציק להם. יש כאלה שהתאורה בלילה מאוד מציקה להם וכאלה שהאור ממסכים (מחשב טלוויזיה, טלפון) מציק ומרתיע.
ישנם ילדים ומבוגרים שרגישים באופן קיצוני. כל תאורה מפריעה להם מאוד וזה משפיע עליהם הן מבחינה רגשית והן מבחינה פיזית ביומיום. הם מאובחנים לרוב כסובלים מפוטופוביה – אי סבילות לאור. הספרות הרפואית רוויה באיזכורי מחלה פסיכיאטרית בקרב אנשים שהתלוננו על פוטופוביה. אך כיום ידוע שלא מדובר בבעיה פסיכולוגית, אלא בבעיה נירולוגית המצריכה התייחסות רצינית.
האם אני סובל מרגישות לאור?
כאשר מדברים על רגישות לאור, מתכוונים למצב בו חשים סימפטומים כמו:
- סנוור
- כאב עיניים או מאמץ בהן
- כאב ראש
- עייפות
- סחרחורות
- עצבנות
- בחילה
- חרדה
בעיית הרגישות לאור שכיחה יותר ממה שידוע עליה כתוצאה מחוסר מודעות לעצם קיומה ו / או אי ידיעה על הפתרונות הקיימים לה. חוסר המודעות לה נובע מהעובדה הפשוטה שרגישות לאור, לעיתים קרובות, היא בעיה מולדת, כך שהאדם אינו מודע לעובדה שאי הנוחות או הכאב שהוא חש תחת אור, הם גבוהים במיוחד.
גם אלה שמודעים לבעיית הרגישות לאור או פוטופוביה שלהם, מתקשים למצוא פתרון הולם לבעייתם, בשל חוסר מודעות לפתרונות הקיימים, כגון משקפיים מסנני צבע בשיטת אירלן. הרגישות לאור, או התגברות החרדה בקרב סובלים מפוטופוביה, גוברת בקרב אלה הגרים בערים הגדולות, בעקבות גידול משמעותי בכמות האור מפנסים עוצמתיים במרחבים הציבוריים ועד שלטי ענק בוהקים בצמתים ולאורך הכבישים.
למה לסבול, יש פתרון!
פתרונות להתמודדות עם הבעיה
ישנם דרכים שונות להתמודד עם רגישות לאור או פוטופוביה, ולמעשה נדרש פתרון מותאם אישית בהתאם לאופי וחומרת הבעיה עבור כל אחד. כדי לטפל ברגישות לאור, חשוב לזהות את הסימפטומים המקושרים למצב זה ולחקור את הסיבות המקדמות אותם.
בין אם מדובר במשקפיים מיוחדים לסינון אור, או כל טיפול אחר, חשוב,להבין שלכל מטופל נדרשת אבחנה והתאמת שיטת הטיפול המומלצת עבורו. מאמר זה מתייחס ברובו למשקפיים מסנני צבע בשיטת אירלן, כפתרון היעיל והמוכח לבעיית רגישות לאור ופוטופוביה.
קיימות מספר פעולות שיכולות לסייע באופן מיידי כגון;
- הפחתת כמות ועוצמת הנורות הנמצאות בסביבתך, בין אם בעבודה או בבית. במקום תאורה אחת גדולה, רצוי מספר תאורות קטנות המפוזרות במרחב. רצוי להשתמש עם תאורת לד (תאורה חמה – צהובה)
- שינוי הגדרות תצוגה במסך מחשב או הסמארטפון ל Dark mode, המציג טקסט בהיר על רקע מוחשך, קיים כיום במרבית הסמארטפונים והמחשבים.
- הורדת עוצמת התאורה מהמסך, גם עשויים להקל על כאבי העיניים או הראש
- הנחת שקפים צבעוניים מותאמים על המחשב או דף הקריאה
- בכיתה – עדיף לאפשר לילדים לחבוש כובע מצחיה, ו/או להפחית תאורה מלאכותית בכתה ולהתבסס בעיקר על תאורת יום טבעית.
משקפי אירלן – פתרון פשוט ומושלם
אחד מהפתרונות היעילים והטובים ביותר לבעיית רגישות לאור ופוטופוביה הוא משקפי אירלן. כלומר התאמה אישית של עדשות משקפיים מסננות צבע. בשיטת אירלן מתאימים לכל נבדק עדשה צבעונית , בעוצמת צבע כזו, שהנבדק מסתכל מבעד לעדשה רואה את העולם בצבעים טבעיים, והסביבה לא נצבעת לו בצבע העדשה. לרוב הצבע המדויק יהיה שילוב של מספר צבעים.
במהלך התאמת העדשות חווים את הההפחתה בתחושת הסינוור בחדר המואר באור לבן/בהיר, באור צהוב. כמו כן יוצאים החוצה ובודקים איך הנבדק מרגיש איתם באור יום, ולעיתים אף מגיעים לבדיקה נוספת בשעות החשכה. תגובות תכופות הן בסגנון: " וואו איזו הקלה, כאילו ירדה לי פיזית אבן מהלב".
המיגרנות פחתו באופן משמעותי לבחור צעיר הסובל מפוטופוביה, לאחר התאמת עדשות מסננות צבע. אימו התקשרה אחרי שבוע ואמרה לי" הוא פשוט מאושר".
במהלך התאמת העדשות מסננות הצבע הנבדקים חווים בפעם הראשונה הקלה כשמדליקים אור בהיר ולא כואב להם בעיניים ו/או בראש.
האם את/ה סובל/ת מרגישות לאור? >>
תשובות לשאלות נפוצות על רגישות לאור ופוטופוביה
- אור מהשמש או מנורה פוגע במשטח (רצפה, כביש, מכונית, מים, שלג…) ומתפזר. האור שמתפזר גורם לסינוור.
- אור לא מפוזר -ממוקד או שוטף – מתפזר בעין ופוגע בחלקים היקפיים ברשתית העין. התאים שם לא אמורים לקלוט אור בעוצמה כזאת ובדרך כלל קשורים יותר לראיית לילה, ראיה היקפית. תחושת קרני האור הפוגעות באיזורים אלו בעין גורמת לסינוור.
- מחלות כמו: קטרקט, היפרדות רישתית, חבלות מוחיות ומחלות אחרות
- ניתן להפחית תאורה, או לשנות תאורה. בדרך כלל אור צהוב פחות מסנוור ומציק.
- רצוי לשנות תאורה במסכים
- פיתרון יעיל ומקיף הוא התאמת עדשות משקפיים מסננות צבע באופן אישי.
כדי שמשקפיים מסנני צבע יהיו יעילים, צריך להתאים אותם באופן אישי. יש אינספור שילובי צבעים וחשוב שההתאמה תהיה מדויקת. משקפיים שרואים בהם צבע – בדרך כלל לאחר זמן גורמות לאי נוחות, לכאבי עיניים, כאבי ראש ועייפות.
חשוב לדעת – עדשות משקפי אירלן אינן נמכרות באופטיקות בישראל, אלא אך ורק באמצעות מאבחנת ומתאימת עדשות אירלן, המוסמכת ממרכז אירלן בארה"ב.
משקפי שמש יכולים להקל, אך אינם מסננים את האור ב100%. כמו כן הם בדרך כלל מכהים את הנראה, ולרבים תחושה זו אינה נעימה.
במשקפי אירלן, המותאמים לכל אחד באופן אישי,לא רואים צבע, אלא העולם נראה בצבעים הטבעיים. הם מפחיתים את הסינוור, ונותנים תחושת הקלה כללית ובעיקר תחושת הקלה לעיניים ולראש.
הדיוק בהתאמת הצבע עושה את ההבדל!
הצבע המדויק מסנן את אורכי הגל (הצבעים) שהמוח לא מעבד בצורה יעילה ומדוייקת, וע"י כך מופחת, בין היתר, גם הסינוור.
לסיכום
עדשות המשקפיים מסננות הצבע של אירלן מסוגלות לסנן גלי אורך מסויימים של האור, אשר גורמים למאמץ העודף, ועל ידי כך מאפשרות למוח לעשות את ההתאמות הנכונות למידת האור.
משקפי שמש אינם מספיקים. אנשים הרגישים לאור זקוקים להגנה מפני סוגי תאורה, אורות שונים ולא רק מפני אור השמש. אנשים הרגישים לאור ומרכיבים משקפים מסנני צבע, עושים זאת מבוקר ועד לילה. המשקפיים שלהם אינם מכהים את הנראה. לכן ניתן להרכיב אותם באותה נוחות במשך שעות היום והלילה.
חשוב מאוד להיבדק על ידי רופא ולשלול את קיומן של בעיות רפואיות נוספות. רגישות לאור יכולה להיות קשורה גם להיפרדות הרטינה, ורגישות לעדשות מגע. תרופות מסויימות יכולות לגרום לרגישות לאור.
קשיי הריכוז או ביצוע המטלות הלימודיות מתעצמים, כאשר יושבים תחת אור ניאון או אור בעל עוצמה חזקה.